Пропускане към основното съдържание
Днес решихме да ви представим как да си приготвите суши хосомаки, което традиционно включва сьомга, авокадо, краставица и крема сирене.
За целта първо трябва да приготвите ориза. Той е различен от този, който сме свикнали да консумираме. За да се постигне оригиналния вкус на суши в домашни условия е необходимо също оризът да се овкуси със специален оризов оцет.
Необходими продукти за пакет ориз(достатъчен за 7-8 кори нори, които обикновено са по 10 в пакет):
1 пакет ориз (500 грама), 2 чаени чаши вода, 6 супени лъжици оризов оцет, 3 супени лъжици захар и 1 чаена лъжичка сол
Нужно е първо много добре да измиете ориза под хладна течаща вода (като го поставите в гевгир и разбъркате), след което го оставете да се отцежда за около 30 минути. После изсипете водата в тенджера, оставете я да заври, добавете ориза, намалете котлона и покрийте съда с капак. Оставете сместа да къкри за около 10 минути или докато водата не се поеме напълно от ориза. Тогава я премахнете от огъня, махнете капака и покрийте тенджерата с хавлиена кърпа. Оставете ориза настрани за 10-15 минути, за да изстине. В малка тенджера смесете оризовия оцет, солта и захарта и бъркайте на среден огън. Накрая изсипете ориза в по-широк съд, полейте го с оцетната смес и леко разбъркайте с дървена лъжица.
През това време нарежете сьомгата, авокадото и краставицата на тънки резени по дължина. Опаковайте бамбуковата рогозка с найлоново кухненско фолио, поставете лист нори върху нея и разстелете ориза за суши отгоре с леки движения. Оризът трябва да е изстинал и разпределен равномерно (нито дебел, нито прекалено тънък слой). Поставете нарязаното парче сьомга в края към вас, добавете останалите съставки и започнете да навивате рогозката, като натискате внимателно при всяко завъртане.
Когато рулото е готово, вземете остър нож и го нарежете на хапки. За целта е препоръчително да намокрите леко ножа след всеки разрез (това ще спести раздробяването на хапките суши). Накрая сервирайте готовото суши със соев сос, уасаби и маринован джинджифил. Добър апетит!!!
Коментари
Публикуване на коментар